اکولوژی (Ecology) که یکی از شاخههای زیست شناسی است، مجموعه شناختهایی است که انسان درباره اثرات محیط بر روی موجود زنده و اثرات موجود زنده بر روی محیط و اثرات متقابل موجودات زنده باهم ، دارند. کلمه اکولوژی از لغت Oikos به معنی مسکن و پسوند Logos به معنای شناخت ، اشتقاق یافته است.
هر یک از شاخههای علوم برای خود موضوع خاصی دارند و اساس دلیل تمایز شاخههای مختلف تفاوت در موضوعات مورد بحث آنهاست. بر این اساس مجموعه دانستههای انسان درباره موجود زنده و اختصاصات آنها در چهارچوب دانش زیست شناسی جمع بندی میگردند. اما به دلیل وسعت موضوع شاخههای فرعی زیست شناسی انتظام یافته و هر یک از شاخهها ، موجودات زنده را در اشلهای مختلف بررسی و تحقیق مینماید. اکولوژی را با عبارات زیر میتوان تعریف کرد: مطالعه روابط متقابل بین موجودات زنده و محیط ، مطالعه ساختمان و کیفیت وقوع پدیدههای زیستی در طبیعت ، مطالعه ساختمان و نحوه عملکرد طبیعت و مطالعه ساختمان و فیزیولوژی طبیعت.
مباحثی که در اکولوژی مطرح میشود به صورت زیر است. تولید و تجزیه اکوسیستمها ، جریان ماده و انرژی در اکوسیستمها ، چرخههای بیوژئوشیمیایی ، هرمهای اکولوژیک و زنجیرههای غذایی، انواع زیستگاهها ، آلودگیهای زیست محیطی .... اکولوژی از بین دانشهای بشر تنها رشتهای که به عواقب علم و تکنولوژی میاندیشد و نگران افزایش علم و دخالت انسان در محیط است. جمعی اکولوژی را "علم ضد علم" نامیدهاند چون سعی دارد نقش ترمز را روی ماشین علم و قدرت انسان بازی کند.
تقسیمات اکولوژی
اتواکولوژی (Autoecology)
تفاوت اکولوژی و فیزیولوژی گیاهی
مباحث مورد بحث در اکولوژی عمومی
اکوسیستم
اصول کلی در مورد مطالعه محیط
جمعیت
آلودگیهای محیط زیست
زیستگاهها
ارتباط اکولوژی با سایر علوم
شامل 10 صفحه فایل word
دانلود تحقیق اکولوژی