تالابها به عنوان اکوسیستمهای حاصلخیز و غنی و منحصر بفرد میتوانند دربرنامههای راهبردی اقتصادی ـ اجتماعی نقشی تعیینکننده داشته باشند. این مفهوم در تقابل و تضاد با تصور سنتی و مرسوم از آنها قرار دارد.تصور رایج از تالابها هنوز هم آنها را اراضی خیس یا آبی با حاشیههای لجنی و دور از دسترس و کانونی برای نشو و نمای حشرات و شیوع بیماریهایی نظیر مالاریا میداند که اغلب با واژههای «مرداب» و یا «باتلاق» ، تعریف میشود.
بدیهی است آگاهیهای علمی از تالابها از نظر مکانیسمهای درونی و کارکردهای غیر ملموس یا آشکار فقط در سطح بوروکراتیک ارتقاء یافته و در سطوح عام و خاص یعنی مردم و تصمیمگیران هنوز هم مفهوم سنتی چیره است. بهمین دلیلرهایی از دست این اراضی از طریق زهکشی و تبدیل آنها به اراضی زراعی نه تنها نخستین هدف جوامع روستایی و نهادهای دولتی است بلکه در الگوهای رایج توسعه اقتصادی و تصمیمگیران سیاسی بعنوان نوعی توسعه تلقی میشود.
روندی که تا به امروز ادامه داشته و تأثیرات مفاهیم جدید حفاظت نظیر«تنوع زیستی» و توسعه پایدار کمتر توانستهاند رویکردهای سنتی را تغییر دهند. نابودی تالابها مختص کشورهای در حال رشد نیست و در کشورهای صنعتی نیز گسترش کشاورزی با اتکاء به نابودی تالابها صورت گرفته است. از این نظر هر دو گروه از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه جهان دارای ویژگی مشترکی هستند. امریکا 87 میلیون هکتار از تالابهای خود را از زمان استعمار تاکنون از دست داده است و بقیة تالابهای باقیمانده نیز بشدت در معرض پیامدهای توسعه صنعتی قرار دارند. در حالی که قانون« آب پاک» آمریکا امروزه ناظر برلایروبی، خاکریزی و پرکردن تالابها است و ضرورت ساماندهی آنها را مد نظر قرار داده است ولی به نظر میرسد برای جبرانت فرصتهای از دست رفته کمی دیر شده است. در ابتکارات جدید تدوین قوانین در بخشی از اصل «امنیت غذایی، سال 1985 زهکشی تالابها محدود شده و مورد حمایت دولت قرار ندارد. هر گونه مساعدت دولتی برای تبدیل تالابها بر خلاف سالهای گذشته ممنوع شده است. فعالیتهای سازمانهایی نظیرIWRB , IUCN , WWF و بویژه سازمانهای NGO در ارتقاء سطح آگاهی مردم و کشورها برای اقدامات هماهنگ جهانی برای حفاظت و مدیریت آخرین بازماندده تالابها در سالهای اخیر بسیار مؤثر بوده است.
اصطلاح تالاب برای مردم مختلف معانی متفاوتی دارد. در حقیقت نزدیک به 50 تعریف از تالاب امروز مورد استفاده قرار میگیرد
(Dugan 199.) این تعاریف را میتوان در دو گروه اصلی قرار داد.
این مقاله به صورت ورد (docx ) می باشد و تعداد صفحات آن 101صفحه آماده پرینت می باشد
چیزی که این مقالات را متمایز کرده است آماده پرینت بودن مقالات می باشد تا خریدار از خرید خود راضی باشد
مقالات را با ورژن office2010 به بالا بازکنید
مقاله تالابهابه عنوان اکوسیستم