فهرست مطالب
فصل اول: زندگینامه سه شاعر ........................................................................... 1
-ابونواس........................................................................................... 2
-منوچهری........................................................................................ 6
-حافظ............................................................................................... 8
-پی نوشت فصل اول....................................................................... 12
فصل دوم: باده و اساطیر مربوط به پیدایش آن ............................................... 13
-باده در لغت.................................................................................... 14
-اساطیر مربوط به پیدایش باده....................................................... 15
-پی نوشت فصل دوم...................................................................... 26
فصل سوم: پیشینه ی خمریه سرایی در میان اعراب و ایرانیان......................... 27
-تعریف خمریات.............................................................................. 28
-خمر در شعر جاهلی...................................................................... 28
شاعران جاهلی که به شراب نوشیدن تفاخر می کردند .................. 28
شاعران جاهلی که تا حدودی شراب را وصف می کردند .............. 30
-خمریات در دوره اسلامی(زمان پیامبر و خلفای راشدین)............. 35
-خمریات در دوره اموی................................................................. 36
-وصف باده در اوستا..................................................................... 37
-خمریات در ایران بعد از اسلام...................................................... 39
-خمریات غیر عرفانی....................................................................... 40
-خمریات عرفانی.............................................................................. 43
-مناسبت اصطلاحات خمری با حالت بیخودی، فناورسیدن به وحدت.... 44
-مناسبت اصطلاحات خمری با پخته شدن عارف............................ 46
-مناسبت اصطلاحات خمری با فقر.................................................. 46
-مناسبت اصطلاحات خمری با افشای راز...................................... 47
-مناسبت اصطلاحات خمری با عقل ستیزی.................................... 48
-مناسبت اصطلاحات خمری با غم زدایی........................................ 49
-مناسبت اصطلاحات خمری در مبارزه با ریا کاری....................... 49
-پی نوست فصل سوم..................................................................... 51
فصل چهارم: ریخت و شکل خمریات ابونراس، منوچهری و حافظ.................... 54
-شکل خمریات ابونراس.................................................................. 55
-گرد کردن معانی خمری در یک قصیده واحد................................ 55
-ارتباط معنایی یا وحدت فنی در محور عمودی قصاید.................. 57
-عمیق کردن معانی خمری.............................................................. 57
-مبارزه با سنت های جاهلی اعراب................................................. 59
-داستان پردازی خمری................................................................... 61
-غالب بودن صورت بر محتوا......................................................... 62
-بکار بردن لغات فارسی.................................................................. 64
-بیان عقاید شعوبی.......................................................................... 65
-خمریات منوچهری......................................................................... 66
-ارتباط معنایی یا وحدت فنی در محور عمودی شعر..................... 67
-داستان پردازی.............................................................................. 68
-دوری و بیزاری منوچهری از سنت های جاهلی........................... 70
-غالب بودن صورت بر محتوا......................................................... 70
-خمریات حافظ................................................................................ 71
-پی نوشت فصل چهارم.................................................................. 72
فصل پنجم: مقایسه مضامین خمری ابونواس، منوچهری و حافظ..................... 73
-وصف شراب.................................................................................. 74
-اسامی مشترک............................................................................... 74
-اسامی غیر مشترک........................................................................ 78
-نام هایی که ابونواس برای شراب آورده است.............................. 78
-نام هایی که منوچهری برای شراب آورده است........................... 93
-نام هایی که حافظ برای شراب آورده است.................................. 94
-وصف کیفیت و چگونه نوشیدن شراب.......................................... 99
-وصف قدمت شراب........................................................................ 99
-وصف رنگ شراب ....................................................................... 101
-بوی شراب.................................................................................... 103
-وصف مزه شراب......................................................................... 105
-روشنی شراب............................................................................... 107
-تشبیه شراب به آفتاب................................................................... 108
-تشبیه شراب به چراغ.................................................................... 109
-تشبیه شراب به آتش..................................................................... 109
-تشبیه شراب به شمشیر................................................................ 109
-تشبیه شراب به صبح.................................................................... 110
-شراب خام یا پخته........................................................................ 111
-حباب های شراب.......................................................................... 112
-وصف شراب صاف...................................................................... 113
-تشبیه شراب به اشک.................................................................... 114
-تشبیه شراب به جان..................................................................... 114
-شرایط و چگونگی نوشیدن شراب................................................ 116
-شراب خواری در شب و صبح .................................................... 117
-نوشیدن شراب در فصل بهار....................................................... 119
-شراب نوشیدن در جشن ها واعیاد............................................... 121
- واکنش حکومت ها به شراب نوشی............................................. 124
-جرعه افشاندن بر خاک ................................................................ 128
-به یاد کسی شراب نوشیدن ......................................................... 131
-بانگ نوشانوش............................................................................. 132
-نوشیدن سه جام پیاپی.................................................................. 134
-نوشیدن چهار جام بر اساس چهار طبع....................................... 134
-رطل گران گرفتن.......................................................................... 135
-وصف تاثیر بر نوشنده................................................................. 137
-شراب باعث زدودن غم از نوشنده میشود................................... 137
-شراب قدرت تشخیص نیروی عقل نوشنده را زایل میکند............ 138
-شراب به نوشنده شادی می بخشد............................................... 139
-شراب به جان قوت و نیرو می بخشد........................................... 139
-شراب به نوشنده شجاعت میبخشد............................................. 140
-شراب باعث آشکار شدن اسرار نوشنده میشود.......................... 140
-شراب باعث دوری از بخل میشود................................................ 140
-شراب باعث بی خوابی میشود...................................................... 141
-در صورت شراب خوردن زیاد انسان قادر به راه رفتن نیست و باید برای حرکت بر روی شکم بخزد........................................................................................................ 141
-شراب باعث ضعف و سردرد میشود........................................... 142
-شراب باعث میشود نوشنده عرق کرده و چشم ها و گونه هایش به سرخی گرایند 143
-شراب باعث عبوس شدن نوشنده میشود .................................... 144
-وصف آلات شراب نوشی............................................................. 145
-نام آلات پرورش و نوشیدن شراب.............................................. 146
-نام های همسان............................................................................ 146
-نام های غیر همسان..................................................................... 148
-توجه به اساطیر در مورد آفرینش جام ها .................................. 152
-وصف ظروف با اشکال مختلف..................................................... 153
-مانند کردن ظروف شراب به پرندگان.......................................... 154
-جام های منقش............................................................................. 154
-مانند کردن ظرف شراب به چراغ................................................. 155
-مانند کردن ظرف شراب به خوشه پروین.................................... 156
-مانند کردن ظرف شراب به نمازگزار........................................... 156
-وصف خم شراب.......................................................................... 159
-وصف مجلس شراب..................................................................... 161
-وصف ساقی.................................................................................. 162
-نحوه آرایش ساقی........................................................................ 163
-لذت بردن از چشم ساقی.............................................................. 168
-لذت بردن از لب های ساقی.......................................................... 168
-لذت بردن از گونه های ساقی....................................................... 169
-لذت بردن از آب دهان ساقی........................................................ 170
-پیر می فروش............................................................................... 171
-تشخیص........................................................................................ 174
-لذت بردن همه حواس .................................................................. 174
-لذت گرایی..................................................................................... 175
-امیدواری به بخشش خداوند......................................................... 176
-گوش ندادن به نصیحت ناصحان.................................................. 176
-دفن شدن در زیر تاک انگور و یا شسته شدن با باده.................. 177
-استفاده از طنز برای رسوایی زاهدان........................................... 178
-مبارزه با رذیلت های اخلاقی........................................................ 179
-تاثیر فلسفه و عفان بر خمریات ابونواس و حافظ......................... 181
-فرجامین سخن.............................................................................. 184
-همانندی ها از لحاظ توصیفات...................................................... 186
-همانندی ها از لحاظ فکری............................................................ 188
-تفاوت ها از جهت توصیفات.......................................................... 188
-تفاوت ها از جهت فکری................................................................ 188
-پی نوشت فصل پنجم ................................................................... 190
-کتابنامه ........................................................................................ 192
-پیوست شماره 1........................................................................... 198
-پیوست شماره 2........................................................................... 246
زندگینامه سه شاعر (ابونواس، منوچهری ، حافظ)