افزون بر آثار وجودی و برکات انقلاب امام حسین (ع) درهر چه منتسب به ایشان است آثار و ثمراتزیادی نهفته شده از جمله در تربت آن حضرت که در اینجا از دیدگاه فقها به آن می پردازیم .
فقیهان بزرگ شیعه همواره در کتب فتوای و استدلالی خویش مطالبی را در باره تربت امام حسین (ع) مورد توجه قرار داده اند .
1 – حرمت اهانت : تربت سید الشهدا در میان تمامی خاکها از امتیاز و برتری برخوردار است زیرا با خون خدا (ثار ا...) آمیخته و عجین شده است . از این رو جای شگفتی نیست که خداوند ارزش و عظمتی زیاد بدان بدهد تا آنجا که شفای درد دردمندان محل سجود عاشقان و عارفان موجب در امان ماندن جان مسافران سبب آمرزش مردگان و برکت زندگی نوزادان قرار گیرد .
از این رو بدیهی است که منظر فقه اهانت به آن حرام و هر کاری که از ان بی احترامی انتزاع شود جایز نیست .
روایات در این باره بسیار است در کتاب شریف جامع احادیث الشیعه با بی را با نام " حرمه التوهین بتربه قبرالحسین و ماور عقوبه من رهنها " منعقد کرده است . و در آن حدیث طولانی را گزارش کرده مبنی بر این که شخصی به جهت بی احترامی به تربت سید الشهدا گرفتار عذاب و آتش الهی شده است .
فقها نیز فتوا برحرمت اهانت بر تربت سید الشهدا داده اند فقیهانی که بر عروه حاشیه دارند این مسئله را پذیرفته و بر آن حاشیه زده اند .
2 – استجاب برداشتن کام نوزادان :
روایات فراوانی ار ائمه (علیهم السلام ) گزارش شده مبنی بر این که کام نوزادان را درابتدای تولد با تربت سید الشهدا تبرک کنید از جمله " عن الحسین بن ابی العلاء قال سمعت ابا عبدالله (ع) یقول : حنکوا اولادکم بتربته الحسین فانها امان – حسین پسر ابی علا می گوید شنیدم امام صادق (ع) می فرمود : کام فرزندانتان را با تربت سید الشهدا بردارید زیرا تربت آن حضرت سبب درامان بودن است "
صاحب وسائل الشیعه نیز بابی را تحت عنوان " استجاب الستشفاء بتربه الحسین (ع) ... و تحنیک الولاد ... " گشود و درآن چهار روایت آورده است .
دیگر فقها از جمله شیخ انصالری نیز یکی از مستحبات درباره اولاد را تحنیک با آب فرات وتربت سید الشهدا می داند .
3 – سجده بر تربت سید الشهدا (ع) و تهیه تسبیح :
بی شک با ارزش ترین اعمال زندگی انسانها عبادت و پرستش معبود با فضیلت ترین عبادات نماز و از بهترین اجزا و افعال نماز سجده است و از سوئی محبوب ترین سجده آن است که با تربت سید الشهدا باشد مبنای این مطلب روایات بسیاری است که در کتاب های حدیثی گزارش شده است . از جمله شیخ حر عاملی بابی را بعنوان " استجاب السجود علی تربه الحسین (ع) ... " گشود و چهار حدیث در آن آورده است از جمله " محمد بن علی بن الحسین قال قال الصادق (ع) السجود علی طین قبر الحسین ینور الی الارضین السبعه "
شیخ صدوق می گوید امام صادق فرموده است : سجده بر تربت حسین (ع) تا زمین هفتم را نورانی می کند . "
استجاب سجده بر تربت امام حسین (ع) داده اند فقهانی که بر عروه حاشیه دارند در این مسئله حاشیه نزده اند و آن را پذیرفته اند .
بهترین وسیله یاد خدا ذکر و یاد زبانی حضرت حق است . درروایات تاکید شده اگر این ذکر زبانی همراه با تسبیح تهیه شده از تربت سید الشهدا باشد – از ثواب و معنویت بیشتری برخوردار است . در کتاب جامع احادیث الشیعه با بی را تحت عنوان " استجاب اتخاذ السبحه خصوصا من تربت الحسین و التبیح بها ودارتها " و من کانت معه سبحه من طین فبر الحسین (ع) کتب مسبحا وان لم یسبح بها شیخ صدوق می گوید : "امام صادق فرموده است هر کس با او تسبیحی از خاک قبر امام حسین (ع) باشد جزو تسبیح گویان نوشته می شود هرچند تسبیح نگوید .
4 – استشفا به تربت سید الشهدا :
روایات وارده در این مورد فراوان است در کتاب جامع احادیث الشیعه بابی را با نام " باب الستشفاء بتربته الحسین (ع) و التبرک بها و تقبیلها و جواز الکلها الاستشفاء " منعقد و شش روایت منعقد و شش روایت را نقل کرده است از جمله : " عن محمد بن سلیمان البصری عن ابیه عن ابی عبد الله (ع) قال فی طین قبر الحسین (ع) الشفاء من کل داء و هو الدواء الا کبر محمد پسر سلیمان بصری از پدرش نقل می کند امام صادق (ع) فرموده : خاک قبر امام حسین (ع) شفای هر دردی است و بزرگترین دارو همان است .
فقها با این که خوردن خاک هر چند ناچیز را حرام می دانند در مورد تربت سید الشهدا فتوا به جواز داده اند .
محقق حلی دراین باره فرموده است " خوردن خاک هر چند اندک حلال نیست مگر تربت سید الشهدا پس خوردن آن به قصد استشفا جایز است .
5 – مخلوط کردن با حنوط :
یکی از احکام و واجبات در مراسم بعد از مرگ عبارت است از : حنوط .
روایاتی وارد شده بر این که حنوط با تربت سید الشهدا مخلوط شود . شیخ حر عاملی بابی را تحت عنوان " استحباب وضع التربه الحسینه مع المیت فی الحنوط ... ) منعقد کرده و روایاتی را گزارش کرده از جمله : " محمد بن عبد الله بن جعفر الحمیری – قال کتبت الی الفقیه (ع) اسئله عن طین القبر یوضع مع المیت فی القبر هل یجوز ذلک ام لاء فأ جاب و قرئت التواضع و منه نسخت ) توضع مع المیت فی قبره و یخلط ان شاء الله جعفر حمیری م یگوید : طی نامه ای از فقیه (امام زمان ) پرسیدم : خاک قبر امام حسین را همراه با مرده در قبر می گذارند آیا جایز است ؟ آن حضرت پاسخ داد (من خودم پاسخ را با مهر شریف خواندم و از آن نسخه برداری کردم با میت در قبر:
بی تردید قبریکی از مکان های پر از وحشت و ترس است و در این مکان انسان ها نیازمند به انیس و مونس و امید است که از جمله چیزهایی که می تواند امید و مونس مرده در قبر باشد نوشتن آیات و شهادتین بر کفن میت و یا گذاشتن تربت همراه با میت در قبر باشد صاحب عروه در مقام بیان استجاب تکفین میت می فرماید : " بهتر این است که دعاهای مذکور (قرآن جوشن کبیر حدیث سلسله الذهب ) با تربت قبر سید الشهدا نوشته شود " .
همچنین شیخ حر عاملی بابی را تحت عنوان " استجاب وضع التربه الحسینه مع المیت فی الحنوط و الکفن و فی القبر " منعقد کرده و از جمله روایات آن باب عبارتست از : ( ... ان الارض لا تقبل هذاه لانها کانت تعذب الله اجعلوا فی قبرها شیئا من تربه الحسین (ع) ففعل ذلک بها تسترها الله تعالی امام صادق (ع) می فرماید : همانا زمین این زن را نمی پزیرد ( زنی که زنا کار بوده و فرزندانش را می کشت ) زیرا زمین خلق خدا را به عذاب الهی گرفتار می کند در قبر آن زن مقداری از تربت امام حسین (ع) را در آن بگذارید سپس این کار را کردند خداوند بوسیله زمین زن را پوشاند .
7 – استحباب خوردن تربت در عصر عاشورا و افطار با تربت در عید فطر :
در فرهنگ و معارف شیعی روز عاشورا از اهمیت فراوانی برخوردار است و آداب و احکامی دارد از جمله گفته شده زیارت سید الشهدا خوانده شود و آشامیدن آب و خوردن غذا ترک شود تا بعد از ظهر سپس مقداری از تربت سید الشهدا خورده شود . شیخ طوسی در این باره می نویسد :" چون روز عاشورا رسید از خوردن غذا و نوشیدن آب خودداری کن تا بعد ازظهر سپس اندکی از تربت سید الشهدا تناول کن " .
شیخ حر عاملی بابی را تحت عنوان " استحباب الفطار یوم الفطر علی تمر و توبه حسینیه " منعقد نموده و در آن روایاتی گزارش شده است از جمله " علی بن محمد النوفلی قال قلت لابی الحسین (ع) انی افطرت یوم الفطر علی طین و تمر فقال جمعه برکه و سنه : علی پسر محمد نوفلی می گوید : محضر امام رضا (ع) عرض کردم همانا روز عید فطر با تربت سید الشهدا و خرما افطار کردم . پس آن حضرت فرمود : برکت و سنت (استحباب ) را همراه کرده ای " .
شیخ طوسی هم در کتاب مصباح خوردن مقداری تربت سید الشهدا (ع) را در عصر عاشورا و عید فطر و عید قربان جایز دانسته است .
8 – همراهی تربت برای امام از خطر :
در جامع احادیث الشیعه بابی را بعنوان " استحباب تربه الحسین (ع) للامان و دفع اانحراف " منعقد کرده و در آن روایاتی را که مربوط به این مدعا است گزارش کرده : از جمله : " عن الصادق (ع ) : ... اذا اراد احدکم ان یکون امنا من کل خوف فلیا خذالسبحه من تربته ... ثم یضعها فی جیبه فان فعل ذلک فی الغداه فلا یزال فی امان الله حتی العشاء و ان فعل ذلک فی العشاء فلا یزال فی امان الله حتی الغداه : امام صادق (ع) می فرماید : .. هر گاه شخصی از شما بخواهد از هر گونه ترس و وحشت بدور باشد از تربت سید الشهدا تسبیح درست کند ... سپس آن را در جیب خود قرار دهد اگر این کار در صبح انجام گیرد تا شب در امان است و اگر در شب این کار انجام گیرد تا صبح در امان است .
فرمت این مقاله به صورت Word و با قابلیت ویرایش میباشد
تعداد صفحات این مقاله 16 صفحه
پس از پرداخت ، میتوانید مقاله را به صورت انلاین دانلود کنید
دانلود مقاله تربت کربلا از منظر فقها