حق بیمه
حق بیمه (Net Premium) وجهی است که بیمهگذار به بیمهگر میپردازد تا در مقابل، بیمهگر در صورت وقوع حادثه و ایجاد خسارت زیان وارده را جبران کند و یا مبلغی به بیمهگذار و یا ذینفع از قرارداد بیمه بپردازد. حق بیمه که در شرکتهای سهامی بیمه به این نام معروف است، در شرکتهای بیمه متقابل (تعاونی)، «حق عضویت» یا «حقالسهم» نامیده میشود؛ ترکیب حق بیمه که نرخ آن معمولاً با توافق طرفین قرارداد تعیین میشود، مشتمل بر دو بخش کاملاً متمایز است: حق بیمه خالص و هزینه.
«حق بیمه خالص» صرفاً به ارزش خطر بستگی دارد: این بخش مرتبط با مبلغ سرمایه بیمهشده، مدت تضمین ونیز نرخ بهره میباشد. حق بیمه خالص، ممکن است به صورت مبلغ ثابت بوده و یا نسبتی از سرمایه بیمهشده باشد، مثلاً چند درصد یا چند در هزار مبلغ بیمهشده.
«هزینه» بدون در نظرگرفتن ارزش خطر، متضمن عوامل مختلفی است که بیمهگر بایستی بر جمع بیمهگذاران سرشکن نماید و نهایتاً به حق بیمه خالص افزوده میشود. منظور در درجه اول مجموع هزینههایی است که برای ادامه فعالیت مؤسسه ضروری میباشد: هزینه تحصیل قرارداد (کارمزدهای پرداختی به واسطهها، هزینههای وصول حق بیمهها، هزینههای اداری و تشکیلاتی که هزینه تجاری است.) و در درجه دوم مالیات سالیانه متعلق به عملیات بیمهای است که بر عهده بیمهگذاران بار میشود. این مالیات روی حق بیمه محاسبه و همزمان با آن توسط بیمهگر به حساب خزانه وصول میشود.
با افزوده شدن هزینه به حق بیمه خالص، «حق بیمه ناخالص» (حق بیمه به اضافه هزینهها)، یا حق بیمه تجارتی به دست میآید.
حق بیمه باید نقداً به بیمهگر پرداخت شود. اما ممکن است با موافقت بیمهگر به صورت اقساط نیز پرداخت شود. در حالت اخیر، بیمهگذار باید اقساط را در سررسید معین بپردازد. در غیر این صورت تأمین بیمهگذار به حالت معلق درخواهد آمد. البته قانونگذار در قانون بیمه در مورد ضمانت اجرای عدم پرداخت حق بیمه سکوت
- روژه – بو، پیشین، ص 95. میزان مالیات متعلقه، حسب نوع بیمه (مثلا: 48% برای بیمههای عمر، 30% برای بیمههای آتشسوزی)، تغییر مییابد. (همان).
- پرداخت حق بیمه توسط بیمهگذار ممکن است یکجا در هنگام انعقاد قرارداد صورت گرفته و یا به اقساط در طول مدت بیمه انجام شود. این امر بستگی به توافق بین بیمهگر و بیمهگذار دارد، لکن علیالقاعده باید حق بیمه یا یک قسمت از آن قبل از شروع خطر به بیمهگر پرداخت شود. (محمد هوشنگی، پیشین، ص 25). برای اطلاعات بیشتر در مورد محاسبه حق بیمه و ... ر.ک: ایرج زینالزاده، پیشین، صص 13 و نیز ر.ک: جانعلی محمود صالحی، فرهنگ اصطلاحات بیمه و بازرگانی، پیشین، صص 136 و 135 و همچنین ر.ک: فرهاد معزی و محمدرضا کیهان، پیشین، ص 37.
-روژه- بو، پیشین،ص 97. ضمناً ماده 16 آئین نامه نمایندگی بیمه مصوب 9/6/1371 بیان میدارد: «پرداخت حق بیمه به نماینده در حکم پرداخت حق بیمه به شرکت بیمه است». برای آگاهی از اطلاعات بیشتر ر.ک: شورای عالی بیمه، آئیننامة نمایندگی بیمه، فصلنامه بیمه مرکزی ایران، ش3، سال هفتم، ص 69.
-محمد آل شیخ،حقوق و تعهدات بیمهگذار، فصلنامه صنعت بیمه، سال بیستم، ش3، پائیز 1384، ص 166.
دانلود پروپوزال و پایان نامه پیرامون بیمه از دیدگاه حقوق و جرم شناسی(فرمت فایل Word ورد )تعداد صفحات 68