لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه16
فهرست مطالب
تاریخچه سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی
معرفی سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)
تعریف سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)
دلایل و دستاوردهای پیاده سازی ERP در سازمان ها
زیرسیستم های تشکیل دهنده ERP
در اواخر دهه 70 میلادی مفهوم برنامه ریزی مواد موردنیاز (MRP)[1] معرفی و توسط IBM پیاده سازی و توسعه پیدا کرد . مهمترین مشکل این سیستم ها امکانات سختافزاری و نرم افزاری گران قیمتی بود که بعضاً در مراکز دانشگاهی و یا نظامی مستقر بودند .
سازمانها در استقرار MRP با مشکلات زیادی مواجه بودند . از طرف دیگر این سیستم ارتباط بین تولید و استراتژی های رقابتی سازمان را چندان مدنظر قرار نمی داد و ظرفیت های تولیدی سازمان در این سیستم لحاظ نمی شد .
بین سالهای 1980 و 1990 میلادی با توسعه و گسترش برنامه ریزی مواد موردنیاز ، مفهوم برنامه ریزی منابع تولید 2 (MRPII)[2] ارائه گردید . در اولیل همین دهه نیز سیستم برنامه ریزی توزیع (DRP)[3] که مستقل از MRPII عمل می کردند وارد این سیستم شده و عملاً مشکل عدم ارتباط این دو سیستم با یکدیگر مرتفع گردید .
پس از بکارگیری MRPII و گسترش آن در تمام عرصه های تولیدی ،خدماتی ،تجاری، توزیعی و غیره و همچنین اضافه نمودن سیستم های پشتیبان تصمیم به آنها ، سیستم ERP ارائه شد . با ظهور ERP در حوزه تولید ، تمامی سیستم های تولیدی تحت پوشش قرار گرفتند . بخش ها ، فرایندها و وظایف مختلف از جمله کنترل کیفیت ، نگهداری و تعمیرات ، حسابداری و مالی به سیستم های تولیدی متصل شده
[1]-Material Requirement Planning
[2]-Manufacturing Resource Planning
[3]-Distributed Resource Planning
تحقیق در مورد سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی