مشخصات این فایل
عنوان:دگرگونی اجتماعی
فرمت فایل :word(قابل ویرایش)
تعدادصفحات : 21
این مقاله در مورد دگرگونی اجتماعی می باشد.
بخشی از تیترها به همراه مختصری از توضیحات هر تیتر ازمقاله دگرگونی اجتماعی
علل و عوامل دگرگونی اجتماعی
دانشمندان بر این مسأله که عامل اصلی تحولات و دگرگونی اجتماعی چیست، اتفاق نظر ندارند و هر یک عاملی را مؤثر و دخیل میدانند. گروهی عوامل مادی را منشأ اثر دانسته، عدهای شرایط جغرافیایی و خون و نژاد را عامل تحول میدانند، برخی فرهنگ و عقیده و ایدئولوژی و به طور کلی محتوای باطنی انسان را مهمترین عامل میدانند و گروهی از نقش شخصیتها و نوابغ و قهرمانان سخن به میان آورده و آن را یگانه ...(ادامه دارد)
شرایط اقلیمی و جغرافیایی
بر اساس این نظریه، عامل سازنده تمدن و به وجود آورنده فرهنگ و تولید کننده صنعت، محیط و شرایط اقلیمی و جغرافیایی است. در مناطق معتدل، مزاجهای معتدل و مغزهای نیرومند ومتفکر به وجود میآید. علاوه بر این، شرایط اقلیمی و محیط جغرافیایی و منطقهای بر روی نژادها تأثیر میگذارد و استعدادهای خاص ایجاد میکند و درنهایت عامل پیش برنده تاریخ میشوند. (منتسکیو) دانشمند جامعه شناس فرانسوی طرفدار این نظریه است.
بنابراین موقعیتهای جغرافیایی خاص در رشد عقلی و فکری و ذوقی ...(ادامه دارد)
دگرگونی و مسأله انتظار
گفته شد که این «محتوای باطنی» و به عبارتی فطرت پاک و بی آلایش و نوگرای آدمی است که سهم مهمی در دگرگونیهای اجتماعی داشته و باعث و بانی اکثر تحولات اجتماعی و تاریخی است. البته عوامل دیگر نیز دخالت دارند، اما نه به اندازه عقیده و باطن انسان. مسأله انتظار وظهور منجی و مصلح بشر را نیز میتوان از دیگر عوامل تحول اجتماعی و تاریخی دانست. این مسأله نشأت گرفته از دین و اعتقادات مذهبی انسان است، لذا این موضوع از دیر زمان مطرح بوده و همه ادیان به ظهور منجی و مصلحی در آخر الزمان بشارت داده ...(ادامه دارد)
انتظار مثبت
این نوع انتظار، انتظاری تعهدآور و تحرک بخش است. انتظاری است که انسان را از سکون و سکوت میرهاند و به حرکت وادار میکند.
لازمه انتظار، ساقط شدن تکلیف از آدمی نیست.تکالیف در جای خود محفوظ و ثابتاند. و همه موظف به اجرای این وظایفاند. لازمه انتظار، به کارگرفتن تمامی نیروها و کوشش بیدریغ به سوی امر مورد انتظار است، نه تعطیل کردن تکالیف و قوه تفکر و جسم و دست روی دست گذاشتن به امید این که مصلحی خواهد آمد و نظام جهان را دگرگون ساخته و بشر را از نیستی و ...(ادامه دارد)
حکومت جهانی واحد
در بخش پیشین آمد که بنا به آنچه در دین آمده است، آینده جوامع و بشریت، روشن بخش و به دور از هرگونه شرو و فساد است. آینده در نظر مؤمنان ودین داران، در عین پریشانی، رو به سامان میرود. در عین حال هر سامانی بعد از مدتی به پریشانی تغییر مییابد،اما در سطح عالیتر این پریشانی و گسیختگی و گسستگی به سامانیابی و بهسازی جامعه منجر میشود. آن هنگام است که حکومت جهانی واحد،به دست ابرمرد بشریت عالم گیر میشود و همه شایستگان و پارسایان را از ثمرات وبرکات آن برخوردار سازد. مشخصههای...(ادامه دارد)
بخشی از فهرست منابع مقاله دگرگونی اجتماعی
1ـ دهخدا، علیاکبر، لغتنامه، ج 2، چاپ اول از دوره جدید، تهران، چاپ دانشگاه تهران، ص 2963.
2ـ مهری، محمد جواد، ماهنامه پاسدار اسلام، شماره 41، اردیبهشت 1364.
3ـ بخشی، علی، با همکاری مینو افشاری راد. فرهنگ علوم سیاسی، چاپ اول، 1374.
4ـ مطهری، مرتضی، جامعه و تاریخ، چاپ هشتم، تهران، 1373، صص 241 و 242.
5ـ همان. ص 245 نک: مطهری: مرتضی، فلسفه تاریخ، ص 33.
6ـ جامعه و تاریخ پیشین، ص 242.
7ـ همان، ص 245
8ـ همان، ص 244.
9ـ همان، صص 244 و 246.
10ـ همان، صص 242 و 243.
11ـ همان، ص 251.
12ـ نک: به جامعه و تاریخ، پیرامون انقلاب اسلامی، فلسفه تاریخ، قیام و انقلاب مهدی از دیدگاه تاریخ،اصول فلسفه و روش رئالیسم، ج 1 و 2، از آثار استاد مطهری.
13ـ نظریه ماتریالیسم تاریخی، به قلم نگارنده، در مقالهای بلند با عنوان «نظریههای دگرگونی اجتماعی از دیدگاه استاد مطهری» (ارائه شده به کنگره...(ادامه دارد)
دانلود مقاله دگرگونی اجتماعی