
لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه: 32
پروژه پایان دوره کارآموزی
رشته مدیریت صنعتی
تولید (قالب های صنعتی)
مقدمه:
امروزه با توجه به پیشرفت سریع صنایع در عصر تکنولوژی در سرتاسر کرهی خاکی اهمیت بهرهگیری هر چه بیشتر کشورها از علوم به روز در تمامی زمینهها کاملاً ملموس است. طبیعتاً برای به مرحلهی عمل در آوردن و به کارگیری این علوم وجود کارشناسان و علم آموختگان غیر ضروری است. در غیر اینصورت با وجود یکسری تئوریات ؟؟؟ به هیچ وجه دست به تحول و پیشرفت نخواهد زد و حتماً باید تمام این تئوریها و نظریات به صورتی تجربی و عملی به مرحلهی ظهور برسد. از این رو در تمامی مراکز و محافل علمی دنیا عملی کردن تئوریات از جمله آزمایشات و تستها هر چه بیشتر در نظر علم آموختگان خواهد بود. در راستای این هدف بزرگ تمامی دانشگاهها و دانشکدههای صنعتی کشورمان پس از دورانی تربیت دانشجویان و دانش آموختگان آنان، دورهای را نیز برای کارآموزی و در واقع هدایت دانشجویان بسوی کارهای عملی و تجربی برای آمادگی هر چه بیشتر آنان و حضور در بازار کار کشور در نظر گرفتهاند.
این راهکار وسیلهای است برای محک دانشجویان هم از این حیث که اطلاعات و قابلیتهای تئوری و عملی خود را بسنجند و هم از این جهت که خود را برای ورود به بازار کاری کشور آماده نمایند. که هر دوی آنها از اهمیت خاصی برخوردارند. بنده نیز از این قاعده مستثنی نبوده و پس از گذراندن دوران تحصیل خویش در مقطع کارشناسی در رشتهی مدیریت صنعتی جهت تکمیل تحصیلات خویش دوران کارآموزیام را در کارگاه سما گذراندم که ذیلاً به طوری کامل توضیح داده خواهد شد.
کلیاتی دربارهی تاریخچه، نحوهی عملکرد و خدمات ارائه نشده از سوی کارگاه قالبسازی سما:
کارگاه سما در سال 1365 با مدیریت آقای مرتضی کاظمی تأسیس شده و فعالیت خود را به طوری رسمی آغاز نمود. هدف اصلی احداث این مرکز ارائه خدماتی نظیر ساخت قالبهای صنعتی (سنبه، ماتریس، پلاستیک، دایکاست و غیره)؛ طراحی، مدلسازی و نقشهکشی قالبها و قطعات صنعتی و سایر خدماتی که در راستای ساخت قالبهای صنعتی میباشد امروزه این مرکز با به کارگیری دستگاههایی نظیر اسپارک، دستگاههای کنترل عدی تراش و فرز، دستگاه تزریق پلاستیک و گازگیر و آسیاب مواد تزریقی از جمله مراکز به روز قالبسازی در کشورمان به حساب میآید. مکان این مرکز تا کنون چند بار دستخوش تغییر شده است. در این کارگاه پنج کارگر مشغول به کار میباشند که علاوه بر موارد مذکور در بالا از وسایلی نظیر تراش، فرز، دریل، اره لنگ، دستگاههای تقسیم و صفحه تقسیم، تایلکپف و وسایل اندازهگیری حدی ساعتی و دیجیتالی و سایر وسایل مورد نیاز در کارگاههای قالبسازی بهره میبرند. این کارگران تحت نظارت آقای مرتضی کاظمی در پروژههایی شرکت دارند که صادقانه باید بیان کرد که کمک شایانی برای پیشبرد اهداف صنعتی و گام موثری برای ارتقای سطح فن قالبسازی در کشور عزیزمان ایران میباشد.نحوهی عملکرد و گذراندن دورهی کارآموزی اینجانب در کارگاه قالبسازی سما:
پس از اخذ موافقت آقای مرتضی کاظمی و همچنین آقای دکتر شجاع ریاست محترم دانشگاه دورهی 240 ساعتی کارآموزی اینجانب به طوری رسمی از تاریخ 13/5/1389 در کارگاه قالبسازی سما تحت نظارت آقای کاظمی آغاز گردید. به کارگیری علوم اندوخته شده در دوران 4 سالهی مقطع کارشناسی و بهرهگیری از استادان مجرب در مرکز آزاد فیروزکوه این امکان را به من بخشیده بود که بتوانم با اتکا به اندوختههای خویش و کمکهای بیدریغ آقای کاظمی و پرسنل محترم کارگاه قالبسازی سما تجربه و مهارت زیادی کسب نموده و پیشرفت زیادی در امر قالبسازی بصورتی عملی و فقط بصورتی تئوری نمایم و نکات و ریزهکاریهای فراوانی را از این عزیزان بیاموزم. باید توجه داشت همانطور که ذکر نمودم صرفاً در اختیار داشتن و فراگیری علوم بصورتی نظری و تئوری از جمله علم قالبسازی که یک فن و در واقع یک علم صنعتی به حساب میآید برای پیشرفت و پیشبرد اهداف صنعتی یک مملکت مثمر ثمر نبوده و تمامی دانشآموختگان، تکنسینها و کارشناسان بایستی مطالب و علوم اندوخته شدهی خود را در عرصهی عمل به کار گیرند. در غیر اینصورت این کارشناسان و مهندسین که پس از فراغت از تحصیل قصد جذب شدن به بازارهای کاری کشورمان از جمله کارخانجات و کارگاههای صنعتی را دارند از مهارت لازم و کافی برخوردار نبوده و توانایی برآورده ساختن نیازهای کشور را در این زمینه نخواهند داشت. با این توضیحات میتوان به این نتیجه رسید که دوران کارآموزی میتواند عنوان یکی از مهمترین دورههای تربیت و پرورش دانشجویان مدنظر اساتید و مسئولان محترم آموزش عالی کشورمان قرار گیرد.
شروع دوره:
مسلماً گذراندن یک دورهی 4 ساله در مقطع کارشناسی و شرکت در کارگاههای ساخت قالب در دانشگاه از جمله کارگاههای ساخت قالبهای سنبه ماتریس (برش، خمش، کشش)، کارگاه ماشینافزار و کارگاه ساخت قید و بند و غیره نمیتوانست بنده را به صورتی صد در صد با دنیای وسیع قالبسازی آشنا نماید. البته زحمات بیدریغ جناب استاد نیک نقش و سایر اساتید برجسته دانشگاه کمک شایانی را به بنده جهت کسب آمادگی نسبی برای قدم نهادن در راه پیشرفت در این زمینه را نموده است. سعی نمودم با اتکا به آموختهها و اندوختههای خویش و کسب تجربه از پرسنل کارگاه نقش سما و در درجهی اول آقای کاظمی گام موثری را در جهت بهبودی اطلاعات تکمیلی خویش در این زمینه داشته باشم. اولین روز کار بنده بیشتر با آشنایی با قسمتهای مختلف کارگاه، وظایف و مسئولیتهای هر یک از افراد، پروژههای کاری در دست انجام، برنامهریزی برای گذراندن این دوره و خدمت این عزیزان و غیره با نظارت و همکاری آقای کاظمی به پایان رسید و سعی شد که هر چه بیشتر در روزهای آتی در انجام پروژهها به خدمت گرفته شوم. در روز دوم با توجه به قابلیتها و تواناییهای نسبی بنده در پروسهی ساخت یک قالب سنبه ماتریس قرار گرفتم و سعی کردم در حد توان خویش در راه کسب تجربه در این زمینه تلاش نمایم برای تشریح این قسمت ضروری میدانم توضیح را دربارة کلیات ساخت قالبهای سنبهماتریس بیان نمایم.
برای ساخت یک قالب سنبهماتریس در سادهترین صورت ممکن ما به مواردی از جمله نقشهی قالب به طوری کامل، کپی نقشه، مواد خام (که با توجه به نحوهی عملکرد قالب و تعداد قطعات تولید شده توسط آن از جنسهای مختلفی تشکیل میشود)، ابزارهای اندازهگیری، ماشینهای ابزار و غیره احتیاج است همچنین یک قالب سنبهماتریس ساده برشی از قسمتهای مختلفی از جمله موارد زیر تشکیل یافته است:
کفشک بالا و پایین، سنبه سوراخکاری، صفحههای نگهدارنده سنبه، ؟؟؟ و مهرههای قراره سنبههای پولکزنی صفحهی بیرون اندازه استمپ انگشتی یا استمپ اتوماتیک (در قالبهای سنبه ماتریس برشی پروگریسو) ماتریس و غیره، همچنین در ذیل توضیحاتی دربارهی اساس و ساختمان سنبه و ماتریس آمده است: ماتریس: قسمت پائینی قالب یا ماتریس از فولاد ابزاری سخت شده ساخته میشود حفرهها چه در قسمت سوراخکاری و چه در قسمت پولک زنی ماشینکاری شده و سپس توسط عملیات حرارتی سختکاری شده است. این حفرهها دقیقاً به شکل و ابعاد حفرههایی هستند که از نوار تغذیه کنده میشود. سوراخهای دیگر که پیچ نیز شدهاند جهت بستن ماتریس به کفشک بکار میروند. سوراخهای دیگر برقو زده میباشد که برای پیمهای محکم کننده ماتریس به کفشک است. این کار باعث ثابت شدن مکان ماتریس روی کفشک میشود.
سنبهی سوراخکاری: این سنبه باعث ایجاد سوراخ روی نوار تغذیه یا روی قطعهی پولک زنی شده میشود. این سنبهها معمولاً حالتی مروری داشته و دارای نردهای برای نگه داشتن آن دو صفحهی نگهدارنده میباشد. هنگامی که یک سنبهی سوراخکاری در نوار تغذیه نفوذ میکند مادهی نوار شدیداً بدور آن میچسبد و نیز وسیلهای جهت جداسازی نوار تغذیه یا مواد اضافی از سنبه تعبیه میشود چنین صفحهای صفحهی جداکننده نامیده میشود.
نسبهی پولکزنی:
این قطعه سنبه باعث کنده شدن قطعاتی از نوار تغذیه میشود. لبههای برنده به ابعاد و شکل قطعه مورد نظر میباشد یک لبه در بالا باعث اتصال و بسته شدن نسبه به کفشک بالا خواهد شد. این اتصال به وسیلهی پیچها و پینهایی خواهد بود دو سوراخ بر قوزده شده بر روی سنبه وجود دارد که برای نگه داشتن راهنماها میباشند. این راهنماها باعث قرارگیری صحیح نوار تغذیه پیش از عمل پولک زنی میشوند. جای نماهای سنبه را در روی نقشهی قالب میتوان تعیین کرد. این عمل باعث افزایش توانایی در نقشه خوانی خواهد شد.
علاوه بر موارد مذکور قالبهای سنبه ماتریس شامل اجزا و قسمتهای دیگری نیز میشوند که توضیحات آنها از حصولهی بحث ما خارج است. اما باید توجه داشت که برای ساخت قالبهای صنعتی در درجهی نخست آشنایی داشتن با ماشینهای ابزار و روشهای تولیدی از اهمیت خاصی برخوردار است.
فراگیری نحوهی کار با ماشینهای تراش و فرز و در کنار آنها ابزارهایی نظیر دریل، دستگاه تزریق مواد و غیره قالبساز را جهت پیشبرد اهداف خویش هر چه بیشتر کمک خواهد نمود. به طوریکه داشتن ضعف و یا عدم داشتن مهارت کافی موجب عدم دستیابی فرد قالبساز به هدف نهایی خویش خواهد بود. علاوه بر این وجود تجربه کافی و در کنار آن بهرهگیری از حس نوآوری و خلاقیت به عنوان ابزاری است که میتواند برای فرد قالبساز به خدمت گرفته شود و وی را جهت هر چه بیشتر و بهتر پیش بردن هدفش راهنمایی نماید.
فراگیری مهارت در نحوه استفاده از ماشینهای ابزار:
همانطور که ذکر شد افزایش میزان مهارت در نحوهی استفاده از ماشینهای ابزار راهکاری است برای پیشرفت هر چه بیشتر و بهتر فرد قالبساز. در راستای این هدف نیز بنده سعی نمودم هر چه بیشتر از تجربیات پرسنل کارگاه برای افزایش مهارت در به کار گیری استفاده نمایم. برای تشریح این بخش مقدمتاً به نحوهی کار برخی ماشینهای ابزار و نقش آنها برای پیشرفت پروژهی ساخت قالب اشاراتی را خواهیم داشت:
از انواع ماشینهای ابزار میتوان به ماشینهای تراش ماشینهای فرز، ماشینهای صفحه تراش و غیره اشاره نمود. در ادامه توضیحاتی دربارهی نحوهی کارکرد این ماشینها خواهیم داشت:
تراشکاری: در تراشکاری بوسیلهی افرادی از روی قطعات دوار براده برداری کرده و فرم آنها را تأمین مینمایند. برای این منظور قطعه کار را به کمک وسیلهی مناسبی در امتداد محور کار ماشین تراش بسته و ضمن حرکت دورانی آن، رنده را به صورت خطی و در امتداد سطح مورد نظر هدایت میکنند. با این روش میتوان قطعات متنوعی را که دارای سطح مقطع دایرهای میباشند با کیفیت سطح مختلف تولید از انواع ماشینهای تراش میتوان به ماشینهای تراش کوچک مرغکدار، ماشین تراش ابزار سازی، ماشینهای تراش با قطر کارگیر و طول زیاد، ماشین تراش معمولی، ماشین تراش پیشانی، ماشینتراش کاروسل، ماشین تراش ردولور، ماشینهای تراش کپیتراش، و ماشینهای تراش اتوماتیک اشاره کرد.
ماشینهای تراش مرغک دار از میان ماشینهای تراش بیشترین کاربرد را دارد. این ماشین برای کارهای متداول تراشکاری مانند: طول تراشی، پیشانی تراشی، مخروط تراشی، سوراخکاری، فرم تراشی و پیچ تراشی مورد استفاده قرار میگیرد. این ماشین که بنام ماشین تراش با میله کشش و هادی نیز معروف میباشد در ساخت قطعات تکی نقش مهمی را ایفا میکند. ماشینهای تراش را با اندازههای اسمی متفاوتی ساخته و در بازار عرضه میکنند. منظور از اندازهی اسمی فاصلهی بین دو مرغک و شعاع کارگیر آنها میباشد.
فرزکاری: یک فرایند اساسی ماشینکاری است که طی آن با برداشتن براده از قطعهکاری که در جهت عمود بر محور چرخش به سمت ابزار تراش چرخان تغذیه میشود به تدریج سطح تدریجی ایجاد میگردد. ابزاری که در فرآیند فرزکاری جهت تراشه برداری از قطعه کار مورد استفاده قرار میگیرد تیغه فرز نام دارد که دارای چند لبه برنده میباشد. لذا در فرز کاری نرخ تراشه برداری بالاست. در فرزکاری حرکت اصلی را که یک حر.کت دورانی میباشد را تیغ فرز انجام داده و حرکت پیشروی و بار معمولاً بوسیلهی میز ماشین که قطعه کار روی آن بسته میشود تأمین میگردد. از انواع ماشینهای فرز میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
ماشین فرز افقی، ماشین فرز عمودی، ماشین فرز یونیورسال، ماشین فرز دروازهای و ... ایجاد سطح در فرزکاری غلطکی به دو روش انجام میگیرد: 1) فرزکاری معکوس (مخالف) 2) فرزکاری همراه (موافق)
فرزکاری معکوس (مخالف: در این روش فرزکاری جهت حرکت پیشروی میز ماشین مخالف جهت گردش تیغه فرز بوده و برادهها از نازکترین قسمت شروع به جدا شدن مینمایند. در این حالت هر یک از دندانههای تیغه فرز قبل از درگیری با کار کمی بر روی سطح آن سر خورده و سپس با آن درگیر میگردند.
فرزکاری موافق یا همراه: در این روش جهت حرکت پیشروی میز ماشین هم جهت با جهت گردش تیغ فرز بوده و برادهها از ضخیمترین قسمت شروع شده و از قطعه کار جدا میشوند. به همین جهت سرخوردن لبههای برنده در این روش وجود نداشته و سطح کار صاف تر از روش معکوس خواهد بود. پس از توضیح ساختمان کلی ماشینهای فرز و تراش از پرداختن بیشتر و جزئیتر به آن خودداری کرده و سعی میکنیم کارهایی را که میتوان با استفاده از این ابزارها در پروسه ساخت قالب انجام داده را توضیح میدهیم. از انواع رندههای تراشکاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رندههای روتراشی که عبارتند از رندههای پیش تراشی (خشن کاری)، رندههای پرداخت کاری رندههای بغل تراش، رندههای برش و شیرتراش، رندههای فرم و غیره
رندههای داخل تراشی که عبارتند از: رندههای پیچبری داخلی، رنده شیار بغل تراشی و روتراشی در انتخاب سرعتهای برشی در تراشکاری عوامل زیادی دخیلند که مهمترین آنها عبارتند از:
جنسابزار، دوام ابزار، سطح مقطع براده، مایع خنک کننده، ساختمان ماشین و غیره . علاوه بر این با استفاده از ماشینهای تراش عملیات مختلفی مثل لنگتراشی، پیچتراشی، مخروط تراشی و غیره را میتوان انجام داد که در ادامه تنوضیحاتی کلی در رابطه با نحوه کار برای اینگونه تراشکاریها داده خواهد شد.
لنگ تراشی:
قطعات لنگ دار از دو یا چند قسمت استوانهای (زبانیا سوراخ) که محور آنها نسبت به هم انحراف داشته ولی با هم موازی بوده تشکیل شدهاند. از قطعات لنگدار برای تبدیل حرکت دورانی بخطی (مستقیمی) و بالعکس استفاده میشود. مقدار کورس در این دستگاهها به اندازه دو برابر مقدار لنگی میباشد. برای تراش قطعات لنگ دار روشهای متفاوتی برای بستن آنها وجود دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
بستن به کمک سه نظام لنگدار قابل تنظیم، بستن به کمک هفده نظام فک دار، بستن به کمک نظام بستن بین دو مرغک، خطکشی کردن به منظور لنگ تراشی و غیره.
فرم تراشی: از قطعات فرمدار به منظور سهولت در دست گرفتن (دستگیرهها) راهنمایی صحیح طناب یا سیمها، (قرقرهها)، بالا بردن استحکام میلهها (قوس ته دندانهها)، راهنمایی و یاتاقانبندی صحیح شیار حلقه داخلی و خارجی بلبرینگها و همچنین زیبایی قطعات تراشکاری استفاده میشود.
قطعات فرمداری مانند دستگیرهها و غیره را که وقت زیادی لازم ندارند میتوان به کمک رنده سرگرد و یا جلو عقب بردن توأم سوپرتهای عرضی و طولی بوسیله دست تراشید و بوسیله شابلنهای قوس فرم آنها را تکمیل نمود. سطوح تراشیده شده با روش فوق را به کمک رندههای دستی اصلاح میکنند. رندههای فرم را در انواع یک تکه و دو تکه میسازند. قطعات فرم دار دقیق تر را میتوان به کمک رندههای فرمی که قبلاً برای همین منظور آماده شدهاند تراشکاری نمود. از آنجاییکه ساخت رندههای فرم دقت زیادی را داشته و گران تمام میشود بهتر است که فرم اولیه قطعات را به کمک رنده سرتیز نزدیک فرم پیشتراشی و سپس با رنده فرم شکل نهایی آنها را کامل نمود.
پیچبری:
پیچبری بوسیله ماشین تراش ممکن است به کمک رندههای پیچبری یا حدیده و قلاویز انجام گیرد. به کمک رندههای پیچبری تراشیدن انواع پیچهای اتصال و حرکتی امکان پذیر میباشد. رندههای پیچبری جزء رندههای فرم محسوب میشوند و لازم است که فرم لبه برنده آنها با فرم شیار دندانه پیچ مربوطه مطابقت داشته باشد. رندههای پیچبری برای تولید پیچهای اتصال را به فرمهای مختلف میسازند. رندههای پیچبری داخلی در دو نوع یک تکه یا تیغچهدار سوار شده روی میل رنده ساخته میشوند. لازم بیادآوری است که رندههای پیچبری بایستی دقیقاً در امتداد مرکز و عمود بر محور قطعهکار بسته شوند. رندههای پیچبری فرم دار از سوی کارخانه سازنده در دو نوع منشوری و مدور به بازار عرضه میشوند. مزیت اینگونه رندهها در این است که فرم دقیق پیچ را بوجود میآورند. نوع منشوری رندههای پیچبری فرمدار در رندهگیرهای مخصوص خود بسته میشوند. فرم این رندهها تا انتهای منشور ثابت بوده و لذا موقع تیز کردن کافی است آنها را از سطح برادهشان تیز نمود. مزیت رندههای پیچبری چند لبه در این است که عمل براده برداری روی چند لبه تقسیم شده و در نتیجه با یک مرحله برش و با دقت کافی و وقت کم، پیچ تراشیده میشود. ولی این عیب را دارند که در برشهای طویل و همچنین در برشهای پیچهایی که قسمت انتهایی آنها پلهدار میباشد نمیتوانند مورد استفاده قرار گیرند. از نوع دستی اینگونه رندهها معمولاً برای ترسیم پیچهای ساخته شده و یا آسیب دیده استفاده میگردد.
این فقط قسمتی از متن کارآموزی است . جهت دریافت کل متن، لطفا آن را خریداری نمایید
دانلود پروژه کارآموزی تولید قالب های صنعتی