لیزر یک نوع نور برانگیخته شده و پرانرژی است که در شرایط عادی در طبیعت دیده نمیشود ولی با تکنولوژی و وسایل خاص میتوان آن را ایجاد کرد. لیزر با نور معمولی تفاوتهایی دارد که این ویژگیها باعث توانایی و کاربردهای خاص لیزر میشود.
نور معمولی طیفی وسیع از چندین اشعه نورانی مرئی و نامرئی است. این طیف از اشعه ماوراءبنفش با کمترین طول موج تا اشعه مادون قرمز با بیشترین طول موج را در برمیگیرد اما لیزر تنها از یک نوع اشعه نورانی با طول موج ثابت ساخته شده است به همین دلیل به آن نور «تک رنگ» هم میگویند. انرژی اشعه لیزر قابل افزایش است و تا چندین هزار برابر نور معمولی میتواند برسد. ویژگی دیگر اشعه لیزر موازی بودن اشعه آن است. به این ترتیب انتشار نور آن به اطراف حتی در مسیرهای طولانی بسیار کم است. بطوریکه نور تابیده شده توسط دستگاههای دقیق در فاصله چند صد متری کاملاً مسیر مستقیم خود را حفظ میکند. حتی قطر اشعه تابیده شده نیز تغییر نخواهد کرد.
حتی پیش از کشف لیزر(1) ( LASER) در سال 1960 ، مفهوم آن با عنوان «اشعه مرگ» برای خوانندگان داستان های علمی آشنا بود. هنوز هم خیلی ها همین تصور را دارند، اما امروزه لیزر کاربردهای فراوانی دارد و به صورت ابزارهای متداول در مغازهها، ادارات، کارخانه ها و حتی در خانهها استفاده می شود.
به سادهترین بیان، لیزر را می توان منبعی از نور یا انرژی تابشی توصیف کرد. اما لیزر ویژگی های بسیاری دارد که آن را از دیگر منابع نور مانند خورشید یا چراغ برق متمایز می کند. دستگاه های لیزر به شکلها و اندازههای متفاوتی ساخته شده اند. آنها ممکن است کوچکتر از یک نقطه یا آن قدر بزرگ باشند که برای جا دادنشان به یک ساختمان نیاز باشد. اما با وجود این تنوع، همه آنها بر یک اساس کار می کنند.
تابش نور به دو طیف مرئی و نامرئی تقسیم می شود. طیف مرئی (نور سفید) خود از چندین رنگ تشکیل شده است. نیوتن در سال 1665 با تاباندن نور سفید به منشور شیشه ای، طیف رنگ های آن (اصطلاحاً رنگ های متفاوت رنگین کمان) را مشخص کرد. طیف نامرئی نیز شامل تابش مادون قرمز (فرو سرخ)، میکروویو (MICROWAVE) و امواج رادیویی در یک سر طیف؛ و تابش فرا بنفش، اشعه ایکس و اشعه گاما در سر دیگر طیف می شود. مجموع اینها (مرئی و نامرئی) تابش الکترومغناطیسی است.
هر یک از این امواج طول موج خاصی دارند (منظور از طول موج، فاصله بین دو قله موج است). اما دستگاههای لیزر طوری ساخته شده اند که نور خارج شده از آنها تنها یک طول موج دارد (اصطلاحاً تکفام) و تمام موج های آن روی هم می افتند (اصطلاحاً همدوس). به این ترتیب باریکه شدیدی از نور تولید می شود.
دستگاههای لیزر بسته به آن که محیط فعال کننده آنها (مادهای که به عنوان تقویت کننده نور به کار می رود) چه باشد، به انواع لیزرهای حالت جامد، گاز و مایع تقسیم می شوند.
همان طور که قبلاً اشاره شد، لیزر در صنایع کاربردهای بسیاری دارد؛ از آن برای برش دادن و سوراخ کردن فلزات، جوشکاری، در مخابرات نوری، در صنایع نظامی برای دستگاه های بردیاب، در صنعت نمایش و فیلم سازی، در فروشگاهها برای خواندن بارکد(BAR CODE) اجناس، در ویدئوها و ضبط صوتهای با دیسک فشرده و در بسیاری موارد دیگر استفاده می شود.
علاوه بر کاربردهای پر توان در صنایع سنگین، دستگاههای لیزر کاربردهای زیادی در حوزههای ظریف تر مانند پزشکی دارند؛ مثلاً در جوش دادن شبکیه چشم، در جراحی به جای چاقوی جراحی (که باعث جلوگیری از خونریزی در محل عمل میشود)، در آنژیوپلاستی عروق کرونر (باز کردن رگ های صدمه دیده قلب) و درمان بسیاری از مشکلات پوستی، که موضوع اصلی این نوشتار است.
استفاده از لیزر در بیماریهای پوستی
از حدود 40 سال پیش از اشعه لیزر در علم پزشکی استفاده شد. از جمله کاربردهای آن درمان بیماری های پوستی است. با توجه به اینکه اثر اشعه لیزر طول موج خاصی دارد، انرژی آن بطور اختصاصی توسط بافتهای مشخص جذب میشود. انرژی لیزر در بافت به انرژی گرمایی تبدیل شده، بافت را داغ و در نهایت تخریب میکند. در صورتی که بافتهای مجاور که به این طول موج حساس نیستند زیاد داغ نمیشوند. به این ترتیب با انتخاب لیزر مناسب و با دانستن ویژگیهای بافتی میتوان ضایعه مورد نظر را تخریب کرد بدون اینکه صدمه زیادی به بافت سالم مجاور آن وارد شود. به طور مثال لیزری که طول موج 585 نانومتر دارد، مانند Pulse dye laser، بیشتر روی بافتهای عروقی اثر میکند. پس برای رگهای واریسی پوست، لکهها و خالهای عروقی اثر خیلی خوبی دارد.
فهرست مطالب:
فهرست مطالب ===================================== 01
پیشگفتار ========================================= 02
مقدمه =========================================== 03
استفاده از لیزر در بیماریهای پوستی ========================== 05
شیوه عملکرد لیزر در پوست ============================== 05
عوارض جانبی ===================================== 06
انواع لیزرهای موثر بر پوست و مو ========================== 07
- ضایعات عروقی
- ضایعات رنگدانهای پوست
- عوارض رنگی
- موهای زائد
- چین و چروک
- لکهای سفید پوستی
- برش بافت در جراحی
- دیگر بیماریهای پوستی
آیا لیزر درمانی سرطان زاست؟ ============================ 11
منابع =========================================== 12
شامل 12 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله اثرات لیزر بر پوست