بشر دوره های مختلفی را پشت سر گذاشته است از دوره کشاورزی گرفته تا دوره صنعتی و گذر از هر دوره به دوره بعدی در اثر تلاش انسان برای رفع محدودیت های خود بوده است . انسان در عصر صنعت نیز با محدودیت هایی مواجه گشته که بعضی از آن ها مولود صنعتی شدن و بعضی نیز به علت های دیگر بوده است . فناوری اطلاعات که زاده و مولود نوآوری در فناوری های عصر صنعت می باشد نوید بخش رفع محدودیت های پیشگفته است که در ادامه به چیستی آن پرداخته می شود.
انجمن فناوری اطلاعات آمریکا زمینه های کاری در فناوری اطلاعات(IT ) را در محدوده مطالعه ، طراحی ، توسعه ، پیاده سازی ، مدیریت و پشتیبانی از سیستم های مبتنی بر کامپیوتر تعریف می کند .
فناوری اطلاعات شامل دو مؤلفه است :
الف- فناوری
ب- اطلاعات
که در ادامه به تعریف آن ها پرداخته می شود.
فناوری ( تکنولوژی ) چیست ؟
همانطور که در فصل یک نیز بیان گردید برای فناوری تعاریف مختلفی ارایه شده است که به بعضی از آن ها در این قسمت اشاره می شود.
فناوری مجموعه ای از فرایندها ، روشها ، فنون ، ابزار، تجهیزات ، ماشین آلات و مهارتهایی است که توسط آن ها کالایی ساخته شده یا خدمتی ارائه می گردد.
فناوری عبارت است از کاربرد علوم در صنایع با استفاده از رویه ها و مطالعات منظم و جهت دار.
علم با مطالعه طبیعت به بررسی رفتارهای طبیعی و فیزیکی پرداخته و بدنبال کشف پدیده ها است در حالیکه فناوری ، با به کار گیری ایده ها و دستاوردهای علمی ، خدمات و کالای مورد نیاز بشر را ارائه می کند.
فناوری عامل تبدیل منابع طبیعی ، سرمایه و نیروی انسانی به کالا و خدمات است که عناصر متشکله یا ارکان آن عبارت است از : سخت افزار، انسان افزار یا نیروی انسانی متخصص ، فناوری متبلور در اسناد و مدارک یا اطلاعات ، سازمان ها یا نهاد افزار.
اطلاعات چیست؟
تعاریف متعددی از اطلاعات وجود دارد که بعضی تعاریف مبتنی بر معنا ( معنا شناختی ) و برخی دیگر از تعاریف مبتنی بر کمیت هستند. بعضی از این تعاریف عبارتند از :
مطابق تعریف واژه نامه ای – ال – ای اطلاعات عبارت است از تمام ایده ها ، واقعیت ها و کارهای خلاقانه ذهن که به صورت رسمی یا غیر رسمی و به هر حالتی ثبت ، منتشر و یا توزیع گردیده است که ممکن است به صورت مستند یا غیر مستند باشد . براساس استاندارد مارک اطلاعات مستند به یکی ازصور ذیل است.
کتاب ها : مواد متنی که به صورت تک نگاشت می باشند.
پیایندها : مواد متنی که به صورت منظم تکرار می شود مانند نشریت ادواری .
نقشه ها : موارد جغرافیایی شبیه نقشه های مسطح یا کره ها
فایل های کامپیوتری : که درکامپیوترها و نرم افزارهای مختلف استفاده می شود.
موارد شنیداری و دیداری : شامل اطلاعات صوتی ، نوارهای کاست ، تصاویر و غیره .
حالات ترکیبی : که به صورت ترکیبی از موارد فوق می باشد.
در تعریف مبتنی بر نظریه اطلاعات ، اطلاعات کمیتی اس که با بیت ها اندازه گیری شده و بر حسب احتمالات پدیدار شدن نمادها تعریف می شود. ( این تعریف به بار معنایی توجه ندارد)
در فرهنگ انفورماتیک اطلاعات عبارت است از هر مجموعه ای ازعناصر دیجیتال حروفی یا نمادی که دارای مفهوم آشکار و مشخص بوده و می تواند در معرض پردازش اتوماتیک قرار گیرد.
مفهوم فناوری اطلاعات
با توجه به تعاریف فناوری و اطلاعات برای فناوری اطلاعات نیز تعاریف متعددی ارایه شده که در ادامه به بعضی از آنها اشاره می شود.
الف- فناوری اطلاعات تلفیقی از دستاوردهای مخابراتی ، روش ها و راهکارهای حل مسأله و توانایی راهبری با استفاده از دانش کامپیوتری است.
ب- فناوری اطلاعات شامل موضوعات مربوط به مباحث پیشرفته علوم و فناوری کامپیوتری ، طراحی کامپیوتری ، پیاده سازی سیستم های اطلاعاتی و کاربردهای آن است.
ج- فناوری اطلاعات تلفیقی از دانش سنتی کامپیوتر و فناوری ارتباطات به منظور ذخیره ، پردازش و تبادل هر گونه داده (اعم بر متن ، صوت ، تصویر و غیره ) است.
د- فناوری اطلاعات واژه ای کلی است که برای وسعت شنیدن به محصولات و خدمات الکترونیکی حاصل از نوآوری های مخابراتی و کامپیوتری استفاده می شود.
شامل 25 اسلاید powerpoint
دانلود پاورپوینت مفاهیم فناوری اطلاعات