پاورپوینت بیوشیمی ( کربوهیدارت و پروتئین و ویتامین ) ، 45 صفحه اسلاید
عناوینی از اسلایدها :
کربوهیدراتها :
(هیدراتهای کربن یا مواد قندی) یکی از انواع مولکولهای زیستی هستند که از نظر شیمیایی آنها را پلیهیدروکسیآلدئید یا پلیهیدروکسیکتون میدانند. هیدراتهای کربن از اتمهای کربن، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شدهاند. کربوهیدراتها بیشتر به عنوان مولکولهای ذخیرهکننده انرژی عمل میکنند، اما کارمردهای ساختاری و نقش در انتقال پیام و ... نیز دارند.
ساختار :
کربوهیدراتهای خالص شامل اتمهای کربن, هیدروژن, و اکسیژن هستند با نسبت ملکولی 1:2:1 که فرمول عمومی Cn(H2O)n را تشکیل میدهند. با این وجود, خیلی از کربوهیدراتهای مهم از این قانون مستثنی هستند (مثل دیوکسیریبوز و گلیسرول که بدین ترتیب آنها را مستقیما نمیتوان کربوهیدرات خواند. گاهی وقتها ترکیباتی که شامل عناصر دیگری نیز میشوند را هم کربوهیدرات میخوانند(مثلاً چیتین که شامل نیتروژن نیز است).
دستهبندی کربوهیدراتها
کربوهیدراتها یا به صورت تک واحدی هستند ( تکقندیها یا مونوساکاریدها) و یا بصورت دیمر، تریمر و یا پلیمرهایی از این زیر واحدها هستند که به ترتیب دوقندیها (یا دیساکارید)ها، چندقندیها (یا الیگوساکاریدها) و پلیساکاریدها نامیده میشوند.
دوقندیها
لاکتوز یا قند شیر، ساکاروز یا شکر و مالتوز یا قند مالت، نمونههایی از دیساکاریدها هستند.
نقش پروتئین ها در رژیم غذایی
پروتئین ها مواد مغذی اصلی هر سلول زنده هستند. در ساختمان آنها نه تنها کربن، هیدروژن و اکسیژن وجود دارد، بلکه ازت و گاهی گوگرد نیز موجود می باشد.پروتئینها مسئول انجام اعمال گوناگونی هستند. نقش آنها از تشکیل ماده انقباضی عضلات گرفته تا ساختن بعضی از هورمون ها، آنزیم ها و آنتی کورها، تبدیل انرژی شیمیایی به کار و انتقال اکسیژن و هیدروژن متنوع می باشد.
یادآوری ویژگیهای فیزیک و– شیمیایی پروتئین ها
الف) از هیدرولیز پروتئین ها اسیدهای آمینه بدست می آید.تعداد اسیدهای آمینه بیست عدد می باشد که بعضی از آنها «اساسی» هستند که عبارتند از : لیزین, تریپتوفان فینل آلائین, متیونین, ترئونین, لوسین و والین و چون بدن انسان قادر نیست آنها را بسازد، حتماً باید توسط غذا تأمین گردند.
ب ) با ترکیب اسیدهای آمینه با هم، پلی پپتیدها بوجود می آیند. از ترکیب پلی پپتیدها با هم، تعداد قابل توجهی مولکول پروتئین حاصل شود.
جایگزینی مواد غذایی پروتئینی:
اسیدهای چرب
اجزای اصلی سازنده لیپیدها را مونوکربوکسیلیک اسیدها با تعداد کربن زیاد (4 تا 30 کربن) در یک زنجیره دراز تشکیل میدهند. اسیدهای چرب حاصل از منابع جانوری ، ساختار سادهای دارند و تعداد کربن آنها بین 14 تا 20 متغیر است. در حالی که اسیدهای چرب گیاهی بسیار پیچیدهتر میباشند و عواملی مانند اپوکسی ، هیدروکسی ، کتو و حلقههای سیکلوپروپان به مولکولهای آنها افزوده شدهاند. اسیدهای چرب به علت سمی بودن به صورت آزاد بسیار کم دیده میشوند و اکثرا با ایجاد ترکیب استرهای اکسیژن در ساختار لیپیدها شرکت میکنند.
اسید چرب شامل یک گروه کربوکسیل (COOH-) در یک انتهاست که به آن زنجیره خطی درازی از هیدروکربنهای غیر قطبی متصل میشود. اگر همه اتمهای کربن موجود در زنجیره هیدروکربنی با پیوند یگانه به یکدیگر متصل شده باشند، اسید چرب را اشباع و اگر یک یا چند پیوند دو گانه در زنجیره وجود داشته باشد، آن را غیراشباع مینامند. هنگامی که اسیدهای چرب در آب قرار میگیرند، انتهای قطبی آنها با مولکولهای آب پیوند هیدروژنی تشکیل میدهد و دم غیر قطبی آنها را از آب دور میماند. در سلولها اسیدهای چرب به صورت آزاد به مقدار کم یافت میشوند، ولی به عنوان واحدهای ساختاری لیپیدهای دیگر فراوانند.
واکسها
چند نوع عناصر معدنی موجود برای بدن :
بورون
بورون یک ماده معدنی کمیاب می باشد که ابتدا در گیاهان یافت شد و برای رشد گیاهان مورد استفاده قرار می گرفت.
بورون در بدن به صورت بیوشیمیایی بوریک اسید موجود است. بوریک اسید به صورت مجموعه ای همراه کربوئیدرات و نوکلئوئید است.• کلیه ها محلی است که تنظیم هوموستاتیک بورون انجام می گیرد.
• مطالعات نشان می دهد که بورون بطور موثری جذب شده و غلظت ادراری آن یک شاخص قوی برای میزان دریافت بورون است.• بورون احتمالاً در بسیاری از شرایط کلینیکی مانند آرتریت نقش دارد .
عملکرد
- اگرچه مکانیسم بیوشیمیایی بورون شناخته شده نیست ولی بورون باعث افزایش هورمون های استروئیدی مانند هورمون های جنسی و ویتامین D می گردد.- بورون در غشاء سلولی نقش مهمی بازی می کند و باعث پاسخگوئی به نقش هورمون ها ، سیگنال های بین غشائی و حرکت بین غشائی یون ها می گردد.
- بورون یک نقش عمده در تنظیم متابولیک بسیاری از سیستم های آنزیمی دارد. این ماده در مکانیزم های واکنشی اکسیژن ، ساخت RNA درگیر است.- بورون بطور غیر مستقیم در هموستاز کلسیم ، احتمالاً از طریق متابولیسم Vitamin D دارد
علائم و نشانه های کمبود
- برخی از علائم کمبود بورون در بدن در مطالعات انجام شده شامل تاخیر در رشد و کاهش غلظت هورمون های استروئیدی می باشد.- با توجه به نقش بورون بر روی متابولیسم استخوان ، کمبود بورون احتمالاً باعث تشدید کاهش توده استخوانی می گردد. مصرف غیر کافی بورون باعث افزایش ترشح کلسیم و منزیوم و کاهش غلظت سرمی استروژن و تستوسترون می گردد.
اطلاعات کلی
کلسیم یکی از کاتیون های اصلی بدن است . کلسیم موجود در بدن یک فرد 70 کیلوگرمی حدود 1 کیلوگرم است.
کلسیم ماده معدنی اصلی استخوان و دندان است و انقباض و انبساط عضلات را بر عهده دارد . کلسیم باعث فعالیت بسیاری از آنزیم ها می گردد ، و در انعقاد خون نقش دارد.
محققان ثابت کرده اند که 35%- 25% از کلسیم موجود در غذا جذب می گردد و میزان جذب با افزایش سن و کاهش ویتامین D کاهش می یابد.کمبود کلسیم می تواند به علت کمبود کلسیم در مواد غذایی ، کمبود ویتامین D ، میزان اسید کم در معده، دریافت غذاهای حاوی پروتئین بالا و تحرک بالای دستگاه گوارش باشد.
سیستم اسکلتی حدود 99 % از کلسیم بدن را در خود جای داده و محافظ عضلات و ارگان های بدن است ، همچنین این سیستم حاوی منیزیم و فسفر می باشد.
کلسیم موجود در غذا یا مکمل غذایی به صورت نمک های نامحلول هضم می گردد. کلسیم معدنی بایستی به صورت یونیزه جذب گردد و این کلسیم یونیزه از نمک های نامحلول جدا می گردد.
هر دو مکانیسم انتقال فعال و غیر فعال مسئول جذب در روده ی کوچک می باشند. مکانیسم فعال وابسته به فعالیت فرم فعال ویتامین D (25 دی هیدروکسی کوله کلسیفرول) می باشد.
در طی مراحل هضم ، کلسیم آزاد از مجموعه کلسیم کمپلکس فراهم می شود که فرم قابل جذب است .
کلسیم کربنات در معده خالی بسیار مشکل جذب می شود. این ماده برای جذب احتیاج به محیط اسیدی دارد.
کلسیم سیترات در اسید بسیار محلول است ، بنابراین در معده خالی به خوبی جذب می گردد. فرم سیترات برای جذب به اسید معده احتیاج ندارد.کلسیم لاکتات در pH های مختلف جذب می شود و جذب احتیاجی به مصرف همراه با غذا ندارد.کلسیم فسفات کاملا" نامحلول است و قدرت جذب پائینی دارد
اطلاعات ویتامین ها
ویتامین ها برای زندگی ضروری می باشند. این مواد در واکنش های بیولوژیکی نقش تنظیم کننده داشته و به عملکرد طبیعی بدن کمک می کنند. به جز موارد استثنایی (مانند ویتامین D)، بدن ما نمی تواند ویتامین ها را به سازد. از این رو، تمام ویتامین ها باید به عنوان بخشی از رژیم غذایی، مصرف شوند. ویتامین ها به دو گروه محلول در آب و محلول در چربی تقسیم می شوند.ویتامین های محلول در آب شامل ویتامین های B1, B12, B6 B2, نیاسین ،C، اسید پانتوتنیک، اسید فولیک و بیوتین میباشد، در حالی که ویتامین های E, D, A و K محلول در چربی می باشند.
A ویتامین
اطلاعات کلی
ویتامین A ، یک اصطلاح کلی بر روی توصیف خانواده ایی از ترکیبات ضروری با ساختار مشابه میباشد.
این خانواده شامل
رتینول(Retinol)
رتینال (Retinal) یا رتینالدئید (Retinaldehyde)
استرهای رتینیل (Retinyl Esters)
رتینوئیک اسید (Retinoic asid)
و کارتنوئیدهای پیش ساز مانند بتاکارتن می باشد.
ویتامین A ، ویتامین محلول در چربی می باشد
فرمول شیمیایی آب
پاورپوینت بیوشیمی ( کربوهیدارت و پروتئین و ویتامین )