وظایف دفتر و مدیر دفتر دادگاه
در ابتدا پرونده توسط شعبه اول دادگستری یعنی همان شعب حقوقی به شعبات ارجاع داده میشود یعنی پرونده به محض وصول به شعبه اول به ترتیب به شعبات دادگاه فرستاده میشود. مدیر دفتر دادگاه پس از وصول پرونده و بررسی آن در صورتی که پرونده کامل باشد آنرا جهت تعیین وقت رسیدگی به نظر رئیس شعبه که همان قاضی شعبه باشد میرساند که دستور تعیین وقت رسیدگی صادر شود والا اگر پرونده ناقص باشد مدیر دفتر وظیفه دارد ظرف سه روز اخطار رفع نقص را جهت کامل کردن موارد ناقص در پرونده به اطلاع خواهان دعوی برساند اگر خواهان در این مدت موارد خواسته شده را کامل کرد که بازپرونده جهت تعیین وقت رسیدگی به نظر قاضی دادگاه رسانده میشود در غیر این صورت دعوی خواهان به موجب قراری که خود مدیر دفتر صادر میکند رد میشود.
پرونده به محض وصول به مدیر دفتر ابتدا در پوشهای قرار میگیرد و دادخواست و سایر اوراق موجود در پرونده به ترتیب اولویت در پرونده قرار میگیرد.
نکته حائز اهمیت در دفتر دادگاه این است که در سالهای قبل از دفاتر ثبت عرایض و اندیکاتر، استفاده میشد که امروزه این دفاتر حجیم جای خود را به رایانه دادهاند که کار با این دستگاه هم راحتتر است و هم سرعت کار را خیلی بالا میبرد و پیگیری عرایض را نیز خیلی آسانتر مینماید دفتر دادگاه موظف است هرگونه لایحهای که به دادگاه داده میشود با دستور رئیس دادگاه آنرا ثبت کند تا لایحهای ثبت نشده در پروندهای کسی قرار نمیگیرد و تقریباً تمام اوراق ورودی به دادگاه باید به ثبت دفتر برسند.
یکی دیگر از وظایف دفاتر دادگاهها رسیدگی به نامههای وارده به دادگاه میباشد اول باید نامههای رسیده به دادگاه ثبت شده و بعد به ترتیب درخواست با اجازه رئیس دادگاه به محتوی آنها ترتیب اثر داده میشود مثل درخواست پرونده از شعب دیگر جهت مطالعه و بررسی از وظایف دیگر دفاتر دادگاه این است که برگههای ابلاغ و برگههای ضمیمه آنرا که یکی از ارکان رسیدگی در دادگاه میباشد را به اصحاب دعوی ابلاغ کنید و نوشتن صحیح آدرس و رعایت تاریخ آن از امور بسیار مهم تلقی می گردد مدیر دفتر دادگاه باید هرماه آمار شعبه را تنظیم کند و مقدار ورودی و خروجی را جهت گزارش به رئیس شعبه آماده کند.
بعد از صدور دستور اجرائیه از ناحیه قاضی دادگاه مدیر دفتر وظیفة تنظیم اجرائیه را برعهده دارد تا حکم صادره جهت اجراء واحد اجرا ارجاع گردد.
گزارش1
شعبه 112 جزایی
قاضی آقای توانگر
موضوع پرونده کیف قاپی کلاس پرونده 1438/85 ک 112
شاکی: بیبیطلا باای فرزند یداک 1600/5 ک112
متهم: اسحاق خسروی 29 ساله
متهم: داریوش علیپور 13 ساله
سارقان موتورسوار بوده و پس از سرقت توسط مأمورین نیروی انتظامی دستگر شده و پس از دستگری به کلانتری انتقال داده شدهاند تعداد سارقان دو نفر بودهاند که یکنفرشان متواری شده است.
عملیات این سرقت توسط دو نفر از افرادی که به هنگام سرقت در آنجا بودند گواهی شد و آنها به انجام سرقت توسط این دو نفر شهادت دادند و از طرف دیگر شاکی پرونده نیز گواهی داد که تمامی مدارک و وجه نقد موجود در کیف به او مسترد شده است.
رانندة موتور اظهار میدارد که من راننده بودم و شخصی که پشت سر میبوده سارق اصلی است خوب با تلاش مأموران زحمتکش دادگستری نفر دوم سرقت نیز دستگر شد. بنابر اظهارات متهم دوم که داریوش میباشد به این صورت است که من راننده و آقای اسحاق راننده بوده است عکس اظهارات اسحاق خسروی و در پایان برحسب صورت جلسة بازجویی پاسگاه آقای داریوش علیپور اعتراف کرد که در روز سرقت رانندة موتورسیکلت بوده و آقای اسحاق نیز اعتراف کرد که کیف توسط او به سرقت رفته که پس از سرقت موفق به فرار نشدهاند و با کمک مردم توسط نیروی انتظامی دستگیر شدهاند البته متهم ردیف دوم آقای علیپور گواهی نامه نداشته که به این اتهام نیز محکوم خواهد شد.
پس از دستگری و انجام تحقیقات مقدماتی متهم ردیف اول و دوم، قرار وثیقة 35 میلیون تومانی آزاد شدند و شاکی نیز از شکایات خود گذشت کرد. پس از انجام تحقیقات قرار مجرمیت به شرح ذیل صادر گردید.
اسحاق خسروی اتهام کیف قاپی، استعمال مواد مخدر، رانندگی بدون داشتن گواهی نامه، متهم ردیف دوم، داریوش علیپور معاونت در کیف قاپی، رانندگی بدون گواهینامه دلایل 1 الف، شکایت شاکی، گزارش مأمورین انتظامی و نحوة دستگری و اقرار صریح متهم و بر طبق مورد 57/3 و 723 قما و این مورد بر طبق م 47 ق م ا اسلامی که تعدد مادی میباشد مجرم میباشند.
در مورد متهم ردیف دوم و اتهام معاونت در کیف قاپی و رانندگی بدون گواهینامه بر طبق موارد 657، 43، 723 و با توجه به م 47 قما اسلامی گناهکار بوده است.
رأی دادگاه در مورد متهم ردیف دوم آقای داریوش علیپور در خصوص اتهامات آقای داریوش 13 ساله با توجه به گذشت شاکی خصوصی با توجهای که متهم از سوی پدرش مورد تنبیه قرار گرفته و با توجه به اینکه اطفال در صورت ارتکاب جرم مبری از مسئولیت کیفری هستند به استناد به مادة 49 ق م ا قرار منع تعقیق صادر و در مورد متهم دیگر پرونده در جریان است.
رأی دادگاه در مورد متهم ردیف اول آقای اسحاق دادگاه پس از اعلام ختم دادرسی رأی خود را اعلام کرد.
در خصوص اتهامات آقای اسحاق 29 ساله اهل فریدن ساکن اصفهان، دائر بر کیف قاپی و رانندگی بدون گواهینامه نظر کیفر خواست صادر و گزارش مأمورین انتظامی و اقرار صریح و مقرون به واقع متهم در دادرسرا اتهامات انتسابی را محرز دانسته و در خصوص کیف قاپی مستند به ماده 657 ق م ا و لحاظ بند 1 م 22 همان قانون حکم به محکومیت متهم به پرداخت مبلغ دو میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس در حق صندوق دولت و تحمل 30 ضربه شلاق تعزیری صادر و اعلام مینماید در خصوص مال ربوده شده با توجه به رضایت شاکی تکلیفی برعهده دادگاه نیست و در خصوص رانندگی بدون گواهینامه با توجه به اقرار متهم در دادسرا، اتمام انتسابی را محرز و مسلم دانسته مستنداً م 723 ق م ا حکم به محکومیت متهم مینماید.
نظر کارآموز: رأی دادگاه و قاضی محترم خیلی خوب و مستدل بوده و نسبت به ادله خوب اظهارنظر کرده بودند و این نشانه آگاهی و توجه ایشان به مفاهیم قانون مجازات اسلامی بود البته نکتهای که برای او پیش آمد در این بود که چرا ایشان با توجه به اقرار صریح متهم در دادسرا به استعمال مواد مخدر و با توجه به اینکه یکی از موارد اتهامی نیز این مورد بود چرا اصلاً در این مورد اصلاً هیچگونه تحقیق اظهار نظری نکردند.
وظایف مدیریت دادگاه-- 200 ص